Fastnade på andra moseboken…

Som jag skrev för ett tag sedan så planerar jag läsa bibeln på svenska från pärm till pärm (igen).
Första mosebok var som vanligt riktigt underhållande och lättläst.
Visst finns det massa tekniska saker att hänga upp sig på och det är tydligt att samma sak upprepas av olika författare.

En sak som jag personligen ofta funderar på är det faktum att gud skapade (precis) allting i de inledande scenerna. Det finns lite motstridighet i första och andra kapitlet rörande när, hur och varför Eva skapades (vilket spelar viss roll man vill försöka förstå kvinnorollen och hur den framställs i bibeln).
Vad som mer sällan tas upp är att redan i sjätte kapitlet börjar det dyka upp referenser som kan tolkas att det fanns saker som gud skapat tidigare eller t.o.m. att någon annan skapat dem.
Vi har halvgudar, jättar som har sex med människornas kvinnor (aj) och massa sånt som ganska uppenbart är konstnärligt lån från äldre religioner.

Fortsätter man vidare genom första och in i andra mosebok så blir det mer och mer tydligt enligt mig.
På det hela taget en ganska skumt och inte alls speciellt behaglig känsla för en sådan som mig som faktiskt försöker tolka vad som står.

En annan sak som direkt stör mig lite här och var genom i alla fall gamla testamentet är hur grym och barnslig gud framställs. Händelsen med syndafloden är ett bra exempel eftersom det leder fram till texter där gud verkar ångra det hen gjort.

Gud framställs inte alls som något att dyrka eller ens frukta utan mer som en ond skurk i en ganska dålig novell som man hoppas hjälten ska lyckas ha ihjäl mot slutet. Hjälten borde klara det speciellt som den här superskurken lovat att aldrig mer utplåna alla och allting bara för han blir sur… tack!

Jag har nu läst fram till kapitel 20 där de tio budorden dyker upp.
Tycker Eddie Izzard (som spelade superskurk i ”Mitt super ex”) lyfter frågorna ganska bra i nedanstående youtube-klipp:


.
.
.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s