Det här med energislöseri…

Under många år har vi i I-länderna arbetat med att minska vårt slöseri av råvaror och energi. Vi ser därför med fasa när tidigare U-länder snabbt kommer ikapp och förbrukar de vi lyckats minska och mycket där till.

coal-plant-pollution-epa-1.

Det finns råvaror, så som naturgrus och sand, som är svåra eller till och med omöjliga att ersätta om de förbrukas. Även olika naturvärden är viktiga att skydda.
Hela planeten kan också drabbas hårt eller till och med fatalt av t.ex. för högt utnyttjande av fossila bränslen.

Men i botten är dock det här med energislöseriet troligen ett övergående problem för i alla fall jag tror vi är väldigt nära att kunna producera energi från källor med minimal miljöpåverkan.

Det innebär att oavsett hur mycket du värmer huset, badvattnet eller tvättar så inverkar det bara genom en marginell höjning av värmen via det klassiska entropi-problemet.
Även våra bilar, bussar och liknande kommer sannolikt lämna fossila bränslen och övergå till helt miljövänliga alternativ. Naturligtvis kvarstår problem med partiklar från däck och hela produktionskedjan men även dessa kan adresseras på olika sätt och reduceras till ett minimum.

Själv funderar jag en hel del på att låta nästa bil vara en laddhybrid eller ren elbil.
Finns ju en del intressanta alternativ redan idag och fler är nog på väg…

eveh1

För övrigt så pendlar jag liten mellan att ha dåligt samvete över allt jag förbrukar men ibland närmast förvånas över hur pass lite man gör av med.

Vi har totalt tre bilar men redan idag är två av dem högt miljöklassade och vi kör totalt sett otroligt lite (ca 300mil/per och år).
Vi använder spa-bad, ovanmarkpool, massor av lampor och mängder av elektronisk utrustning. Men det handlar mycket om moderna apparater (induktionshäll m.m.) och LED-lampor i överflöd. Det nya spa-badet är naturligtvis en energitjuv men tillhör toppklassen energimässigt.

Kanske är det därför vår elförbrukning visar att vi förbrukar ganska lite om man jämför med snittet…

förbrukning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s