På väg mot mörkare tider?!

Jag har i många sammanhang tagit upp det faktum att jag personligen tycker mig se kraftiga signaler på att vi är snabbt på väg mot mörkare tider.
Visst blir dagarna längre och luften varmare men sinnena hos många känns mörka, inskränkta och tankarna minst sagt svala eller direkt kalla.

Jag läst precis i DN Kultur ett text från Björn Wiman som är en ganska garvad journalist.
Jag har INGENTING emot honom och hans resonemang är naturligtvis på ytan mycket sunt; ”Varför rensat inte Facebook upp i rasismen, sexismen och hoten

160216_prt

Björn tycks inte inte se faran med att blanda ihop det som står i bland annat artikel 19 i FN-konventionen (om allas rätt till yttrande- och åsiktsfrihet) med en gammal svensk lag (1949:105) som skyddar press samt YGL (1991:1469).

Om man bortser från lagarna (som i sig själva är ganska lätta att förstå) så måste vi ha en grundläggande syn på att ALLA har rätt att ha en åsikt, även om den skiljer sig från majoriteten.

Det är normalt väldigt lite fara med denna grundregel eftersom den också innebär att alla andra också kan invända mot åsikter som inte är riktigt sunda.

Problemet är att dock denna grundprincip riskerar att underminera sig själv.
Precis som när en demokrati röstar fram en diktatur så finns det tidvis tillfällen då det inom ramen för åsiktsfrihet tas upp krav på att inskränka samma åsiktsfrihet.

Åsikter kan ibland läcka ut på sociala medier och liknande. Det är dock varken tillåtet eller lagligt att direkt eller indirekt omsätta vissa saker i handling.

Man får tycka vad man vill men man får inte gå omkring och slå folk i huvudet och man får inte heller be någon annan slå folk i huvudet. Vi HAR redan fullt fungerande lagrum för detta och behöver faktiskt inte (enligt mig) ytterligare stärka eller förtydliga dessa lösningar.

Björns tankar kring att Facebook tar inte höjd för de praktiska problemen, vems åsikter som ska rensas bort eller vem/vad som bestämmer vad som är rätt?
Tänk noga på att idag nästan alltid talar ur ett globalt perspektiv och inte ur ankdammen Sverige… Eller vill Björn ha en censurgräns på Internet som sammanfaller med Sveriges?

Lite ironi i sammanhanget:
1) en journalist som egentligen inte tror på åsikts- och yttrandefriheten
2) en journalist som är tveksam till tryckfriheten
3) en person som vill förhindra spridning av människors inskränkta påståenden och påhopp genom att föra fram en, enligt mig, något inskränkt syn på verkligheten

Jag ger dock Björn full frihet att tycka precis vad han vill – jag till och med välkomnar det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s