Astro-sessioner

Ny webbplats från och med 2021-03-31

Jag öppnar upp en dedikerad webbplats för hobbyastronomi.
Du hittar den här:

tbastroPix – …min hobbyastronomiska webbplats (wordpress.com)

Soffastronomi 2021-03-23
Var ute och gick en kvällspromenad och insåg att himlen var oväntad klar så väl hemma ”slängde” jag upp teleskopet på plankorna som är resterna av den nu rivna altanen. Månen lyste fint så jag räknade med problem om jag försökte titta på några ljussvagare DSO.

Min tanke var framför allt lite EAA och inte så mycket AP men jag gjorde så klart en snabb PA innan jag satte mig i soffan.
Teleskopet var överraskande stabilt trots det rangliga underlaget och guidningen fungerade ganska bra. Kollade bland annat på M101 och månen innan jag gled över till M13 som jag faktiskt inte tittat på genom teleskop de senaste 30 åren!!!

Denna gång körde jag bara live-stacking via ASIAIR PRO:n men kanske försöker jag förbättra dem i datorn någon gång i framtiden.

Soffastronomi 2021-03-02
Jag har haft några spännande observationspass under vintern och har en massa material som jag tänker processa ”någon gång” så därför valde jag ett lite annorlunda upplägg i tisdags när jag insåg att himlen var klart och vädret för övrigt perfekt.

Istället för att skapa fotoprogram för natten så valde jag att använda live-stacking helt utan kalibreringsbilder. Det är en utmaning inte minst på grund av gatubelysningen som även stör bakifrån in i min tub (trots skydd i form av sportmössa).


Efter en snabb montering och poljustering av teleskopet (ca 15-20 min) så satte jag i soffan och visade familjen på stora TV:n vad teleskopet just då tittade på.
Först blev det favoriten M42 Orionnebulosan igen som dock stod väldigt lågt och snart gick bakom ett par höga tallar.

Ett par klick och teleskopet vred sig nästan mot zenit där jag gled tillbaka till tre galaxer som jag gillar och dessutom låg bra till.
M81, M82 och M101.

Naturligtvis fotobombades även live-stacking av något oidentifierat objekt.
Ser inte ut som en meteorit men en efterkontroll visar att det sannolikt var det då ingen satellit verkat ha passerat just nu.

Den här typen av super-enkel soffastronomi är ganska kul där man med några klick kan hoppa runt mellan olika objekt och på bara några minuter kan se många detaljer även i ljussvagare deep sky objekt (DSO).
För den oinvigde brukar detta vara en liten ”aha-upplevelse” när de ser vart teleskopet pekar mot ett ställe de aldrig funderat över och visar att just där ligger t.ex. en fantastisk galax som t.ex. M101 Vindsnurregalaxen.

Ett tips är att en bild på t.ex. månen (som denna kväll dök upp och lyste fint men inte direkt störde observationen) om man vill ge åskådare en möjlighet att jämföra storleken på objekten. Här gick jag ned från 120sek til 0,01 sek exponeringstid och från ISO1600 till ISO400 men det blev ändå överexponerat.

M81 och M82 2020-11-26
Åter igen hade jag en tanke på att försöka M101 men den stod för nära hustaket så det blev M81 och M82 som stod cirka 20 grader högre.
Plate solve och PA väldigt bra – tror faktiskt jag slog något personligt rekord…

Månen lyste fint så jag tog några snabba bilder kanske mest för att inspektera fokus.
Gatubelysning och månen gjorde att jag snabbt fick sätta en soppsäck över primärspegeln och även riggade en provisorisk skärm med en masonit-skiva.
Jag insåg dock att soppsäcken fungerande som ett segel och trots ganska lite vind så orsakade den klara störningar i guidningen.

Men den stora tabben var att jag förlorade fokus vilket jag insåg på tok för sent.
Insåg också att mitt (något bekväma) beslut om att centrera M81 gjorde att både M82 och omgivande stjärnor hade stora problem med koma.

Körde 91x60sek plus 9x180sek lights och 10x60sek darks men p.g.a. brist på fokus så var resultaten inte direkt användbart. Blev väldigt fina star donuts helt enkelt…

Detta kanske ses som en ganska misslyckad session men faktum är att den var lärorik och bilderna kan fortfarande användas för lite ”lek”.


#M82 [https://sv.wikipedia.org/wiki/Bodes_galax]
#M81 [https://sv.wikipedia.org/wiki/Cigarrgalaxen]


M42 2020-11-20
Tanken var att försöka fånga M101 men insåg snabbt att den låg för nära en gatlampa så det fick bli en snabb omplanering till M42 som skymtade mellan häcken och garaget. Fick 31 lights innan garageväggen kom för nära.


#M42 [https://sv.wikipedia.org/wiki/Orionnebulosan]