Astrofoto

M81 och M82 2020-11-26
Åter igen hade jag en tanke på att försöka M101 men den stod för nära hustaket så det blev M81 och M82 som stod cirka 20 grader högre.
Plate solve och PA väldigt bra – tror faktiskt jag slog något personligt rekord…

Månen lyste fint så jag tog några snabba bilder kanske mest för att inspektera fokus.
Gatubelysning och månen gjorde att jag snabbt fick sätta en soppsäck över primärspegeln och även riggade en provisorisk skärm med en masonit-skiva.
Jag insåg dock att soppsäcken fungerande som ett segel och trots ganska lite vind så orsakade den klara störningar i guidningen.

Men den stora tabben var att jag förlorade fokus vilket jag insåg på tok för sent.
Insåg också att mitt (något bekväma) beslut om att centrera M81 gjorde att både M82 och omgivande stjärnor hade stora problem med koma.

Körde 91x60sek plus 9x180sek lights och 10x60sek darks men p.g.a. brist på fokus så var resultaten inte direkt användbart. Blev väldigt fina star donuts helt enkelt…

Detta kanske ses som en ganska misslyckad session men faktum är att den var lärorik och bilderna kan fortfarande användas för lite ”lek”.


#M82 [https://sv.wikipedia.org/wiki/Bodes_galax]
#M81 [https://sv.wikipedia.org/wiki/Cigarrgalaxen]


M42 2020-11-20
Tanken var att försöka fånga M101 men insåg snabbt att den låg för nära en gatlampa så det fick bli en snabb omplanering till M42 som skymtade mellan häcken och garaget. Fick 31 lights innan garageväggen kom för nära.


#M42 [https://sv.wikipedia.org/wiki/Orionnebulosan]