Astronomi som hobby

M31 fångad på bild vid ett test för ett tag sedan

Som så många andra barn så intresserade jag mig för rymden när jag var liten.

Mitt intresse ledde till ett billig 60mm-refraktor från Hobbex när jag var i 10-årsåldern och även en hel del astrofoto några år senare med min Canon AV-1 systemkamera.
Detta var i slutet av 70-talet och efter ganska många år av olika försök så gav jag lite upp astrofotograferingen.

Varken tekniken eller ekonomin fanns där men jag fortsatte trots detta studera stjärnhimlen visuellt med bland annat ett äldre 4,5-tums Newtonteleskop (som jag ärvt av min farmor).

Det vetenskapliga intresset inom området växte dock konstant och utan någon större bakomliggande ambition så läste jag lite astronomikurser vid Stockholms universitet och sög i mig vetenskapliga publikationer inom området.

Webben kom ju plötsligt att bli en guldgruva till bra information och skapade även en slags paradox. Det var uppenbart att oavsett hur mycket tid och pengar som jag skulle lägga ned på utrustning så skulle jag aldrig konkurrera med materialet från t.ex. Hubbleteleskopet.
Vad var liksom vitsen med att slänga ut (tio)tusentals kronor och stå och frysa för att producera halvmediokra bilder?!

Ja, många av er vet svaret på denna fråga redan även om det varierar något från person till person.

Så för några år sedan återstartade jag mitt astrofotointresse med en ganska långsiktig plan med ett mål någon gång 2021. För ovanlighetens skull har det dock lite fortare än så och jag passerade mitt ”målsnöre” för ganska länge sedan nu.
Dock så har jag satt upp nya mål på vägen så än så länge ser jag inget slut…

Primära instrumentet version 201209-1. Mycket sladdar blir det.


Länkar:

https://www.bltastro.com/equipment-guide