Religion

Ett av mina större intressen är religion och eftersom det fortfarande finns så mycket av just detta så blir det nästan aldrig tråkigt.

Jag är själv väldigt skeptisk till transcendent väsen och liknande. Faktiskt så till den grad att det nog är enklast att kalla mig för ateist.

Men det betyder inte att jag anser att alla andra måste ha samma uppfattning som jag utan faktisk tvärt om;


Alla har nämligen rätt att ha sina uppfattningar oavsett vad det gäller.
Men man får aldrig tro ett en religion har rättigheter eller friheter utan friheten tillhör individen. Det innebär också att en religion inte ska inverka negativt på någon som inte delar dess värderingar eller synsätt.
Religionen har absolut inget med samhällets övergripande värderingar eller synsätt att göra.

Det är också viktigt att komma ihåg att bara för att något inte kan motbevisas så betyder det att det är en sanning…

Varför är jag icke troende?

Jag har inte gått igenom alla religioner men har studerat buddism, hinduism, judism, islam och kristendom relativt noga.

Jag känner många troende varav vissa väldigt aktiva och även om de flesta av dem har stor förståelse för andra trosuppfattningar så tycks det alltid finnas ett litet ”men jag har rätt och de andra fel”.

Det finns idag lite drygt tjugo större religioner med många undergrupper.
Se bara till de två största som anses ha nästan fyra miljarder anhängare och hur många olika interna tolkningar det finns som tidvis leder till tidvis blodiga konflikter.

Jag undviker blodiga konflikter och går bara ett mycket litet steg vidare och säger att jag precis som dem inte tror på de andras uppfattning.
Det är också lite det här som tidvis kan misstolkas när det gäller ateism.
Att det i sig är en ”tro” och religion…

Bevisen…

Det är väldigt svårt att bevisa att något inte finns.
Det finns dock många resonemang och faktiskt experiment som talar mot en transcendent makt så som många religioner beskriver den.

Ett bra exempel är där en stor grupp troende människor ombedes be för en sjuk person som tillhör samma religion (vilket är vanligt förekommande) och jämför hur sjukdomsförloppet skiljer sig från en troende som ingen ber för.
Det kan också jämföras med en helt icke troende eller troende från annan religion.

Samtliga sådana studier påvisar inga skillnader och det behöver många religiösa samfund adressera och t.o.m. förklara…

[ ©2022 Tommy Blomqvist – Texten uppdaterad 2022-11-22 ]