En lång epok går nog i graven nu…

Efter flera hundra år av officiellt varit alliansfritt så ser det nu faktiskt ut som om sverige kommer att bli en full medlem i NATO/OTAN inom inte en allt för avlägsen framtid.

Personligen har jag inte haft någon stark åsikt om NATO utan ser för- och nackdelar och det är svårt att helt analysera vad det kommer få för praktiska konsekvenser.

Det som hänt senaste tiden med Rysslands invasion av Ukraina talar för ett medlemskap samtidigt som Turkiets förhandlingsteknik (utläses nog ”utpressning”) talar emot det.

Men nu är det som det är och parterna har skakat hand.
I och för sig ropar definitivt inte jag hej ännu för två parlament ska godkänna det hela (både Turkiet och Ungern) och om 25 minuter ska Erdogan har en presskonferens – hoppas inte han ändrat åsikt igen eller har ytterligare ”krav”.

Koranen som argument…

Formellt har terroristlagar och Sveriges syn på t.ex. PKK varit något som Turkiet hakat upp sig på.
Mer informellt har det mycket handlat om att man eldad upp Koraner i olika mannifestationer.

Personligen har jag ju väldigt tydliga åsikter om religion och dess vikt i samhället oavsett om man tillber en Gud inom den abrahamistiska religionerna eller något helt annat.
Religionsfrihet innebär rätten att som individ ha vilket religion man vill men religionen i sig har inga rättigheter. Den kan aldrig bli utsatt för förtryck eller förtal.

Just det här är en stor spricka och skillnad i synsett mellan de sekulariserade samhällena och de som tillhör mer ortodoxa religionerna. Det här skrämmer mig en hel del faktiskt…

Jag personligen skulle vilja tvätta religionerna från en del delar som tycks inverka negativt på samhället. Frågan är om det räcker med en 40-tvätt eller det är 60 grader och 1600rpm centrifug som krävs 🙂

Lämna en kommentar